Bär du också på drömmen om att bli florist? Vi har ställt några frågor till Jenny Åhlund som gick sin floristutbildning på Munkeröds Floristutbildning hösten 2015 - våren 2016. Här kan du läsa om hennes erfarenhet från floristutbildningen.
Efter att ha arbetat som förskollärare i 20 år, så kände jag att jag bara var tvungen att göra något annat. Jag ville göra något för min egen skull, något kreativt. Jag hade alltid varit intresserad av trädgård, men aldrig av snittblommor. Jag hade faktiskt knappt varit inne i en blomsteraffär, men tänkte att detta är ett arbete där jag kan få utlopp för min kreativa sida, ett hantverksyrke. Mina klasskamrater hade full koll på snittblommor, olika blomsterbutiker och välkända florister. Jag själv hade knappt en vas hemma. Inte visste jag då, att detta skulle bli det bästa jag gjort i mitt liv. Är så glad att jag vågade ta steget fullt ut och hoppa som 40-åring och göra något för min egen skull. Valet föll på Munkeröd eftersom skolan låg rätt avståndsmässigt och att jag hade läst på om skolan, den kändes inspirerande och var uppbyggd läroplansmässigt på ett sätt som lockade mig.
Upplägget på utbildningen kändes bra. Från början kändes det konstigt med praktik så snabbt inpå starten av utbildningen. Men så här i efterhand så så inser jag att det var det bästa. Då fick man verkligen chansen att redan på ett tidigt stadie känna på om man hade valt rätt. Det var en bra blandning mellan praktik och lektioner. Under praktiken fick man tillfällen att testa på det man hade lärt sig under lektionstid i verkliga livet. Samtidigt tog man med sig det man hade lärt sig på praktiken tillbaka till skolan och jämförde erfarenheter med klasskamrater och reflekterade tillsammans med lärare och elever.
Inför utbildningen så hade jag inga förväntningar, mer än att jag var i ett stadie i livet då jag ville göra något annat. Inte visste jag då att detta skulle uppta hela mitt liv på ett positivt sätt. Dagligen förundrades jag och gör än i dag över hur fantastiskt det är att få vara kreativ som florist och att dessutom ha det som sitt yrke. I skolan njöt jag av att få tiden att skapa ett hantverk, att få möjlighet att stå och göra om, testa olika idéer och skapa utan stress. Jag blev förvånad av att det var så mycket teori under utbildningen som det var. Många prov, vetenskapliga namn, växtvård, ekonomi etc. Teori som hela tiden vävdes in i det praktiska arbetet på skolan.
Roligast var när vi fick bygga upp en monter på Nordiska trädgårdsmässan, då vi i min grupp gjorde en stor galaklänning av blommor. Att dessutom få stå i montern och prata för något som man brinner över och visa på vad vi har lärt oss i skolan.
Att gå från grund till påbyggnad var ett stort steg för mig. I grund arbetade vi mycket utefter en mall, där vi alla gjorde mer eller mindre lika utefter den ursprungliga mallen. Detta för att vi skulle lära oss grunderna. Men när jag kom till påbyggnad skulle vi använda oss av våra grundkunskaper och skapa något eget. Detta kändes jobbigt till en början, att lita på sin egen förmåga, att inte jämföra sig med andra utan tro att det man gör bli bra och rätt. Denna process fick jag jobba med i några veckor, men när jag kom igenom detta och började njuta så kände jag att min egen utveckling till att bli en självständig florist började. Påbyggnad gav mig kunskapen att våga och kunna åta mig projekt som kanske går utanför "mallen" från grund. Att använda mig av mina grundkunskaper och kunna utveckla den mot något annat. Jag tror också att en stor del av ens utveckling var också att jag arbetade extra som florist vid sidan av skolan. Vilket jag rekommenderar till alla som går utbildningen. Man har igen det sedan när man ska söka arbete som ny florist.
Jag valde att göra min praktik de två första perioderna i samma butik, vilket på ett sett kan vara dumt då man inte knyter så många kontakter. Men jag hamnade i en så bra butik med florister som lärde mig så mycket De pushade mig, gav mig feedback och visade mig hur och vad de gjorde och framförallt varför. Därför valde jag att vara där två perioder för att sedan gå vidare nästa termin. Jag fick sedan anställning där som florist när skolan var slut.
Det jag gillade med skolan var att det var en liten skola. Man fick en stor gemenskap under skoltiden. Ett stort plus är att den ligger nära partihallarna så att man hela tiden har tillgång till snittblommor etc.
Efter utbildningen kan du dels jobba som florist i butik, mot event, eller grossist. Du kan även starta eget, som butiksägare eller företag som arbetar mot event, fest eller bröllop.
Att ha en skaparglädje, vara kreativ och skapa till kund med hjärta. Att inte glömma bort att det är ett hantverk vi utför. Jag tror också att det är viktigt att ha en social egenskap och en bra serviceanda. Ett kunna bemöta olika kunder och ha en god människokännedom och känna av vad kunden vill för att kunna sälja sina kunskaper och sitt hantverk. Det är ett enormt roligt yrke, bitvis tungt och stressigt. Men man får aldrig glömma varför man valde att bli florist, att det först och främst är ett hantverk vi ska lämna efter oss.
Jag gillar att utvecklas och lära mig saker hela tiden. Jag är precis i startgroparna att starta eget företag. Ja, inte hade jag trott att jag skulle få möjlighet att äga och driva en blomsterbutik J’s blomsterverkstad ett år efter min floristexamen. Det ska bli otroligt spännande att få vara sin egen. Hoppas på att klara yrkesbeviset nu i maj och sedan är det arbeta hårt i min butik, utvecklas tillsammans med butiken. Gesällbrev så småningom och vem vet kanske vågar jag mig på någon debutanttävling.
Tveka inte, jag har inte ångrat mig en sekund. Detta har varit det bästa jag har gjort. Vill ni ha chansen att ha ett yrke där man få träffa många glada kunder, kontakter och vara kreativa och skapa på arbetstid, så våga "hoppa".